Home » Opleidingen » Opleidingen voor de brandweer » Realistisch oefenen in een hennepkwekerij

Algemeen

Er gaat geen dag voorbij dat er ergens in Nederland hennepkwekerijen worden aangetroffen. U ziet hier de mogelijkheid om een training met de hennepcontainers te verkrijgen. Veelal worden panden door u en uw collega’s betreden en treft men achteraf of in een laat stadium een hennepkwekerij aan. We dienen steeds meer rekening te houden met risico’s en gevaren van hennepkwekerijen. Hier bieden wij u voor uw personeel een waardevolle training aan. Een klacht die we vaak horen is: “ik zag achteraf pas dat het een kwekerij betrof.” Wij leren u dit vroegtijdig te signaleren en daarnaar handelen. Wij maken het verschil door de training niet alleen leuk en of spannend te maken middels de hennepkwekerij, maar leren aan waarom deze bepaalde gevaren heeft, waar die vandaan komen en hoe daar mee om te gaan.

Werkwijze

Wij leren aan om breder te kijken naar een pand en ruimtes, vroegtijdig te signaleren, herkennen en te handelen. In de trainingen wordt de nadruk gelegd op veiligheid. Door vroegtijdig te signaleren zal men niet verder doorverkennen, omdat het betreden van de plantage voor de brandweerman / vrouw heel erg gevaarlijk kan zijn. Voornamelijk bij brand en wateroverlast. Hierop hebben wij ons met de praktijktraining gespecialiseerd. Bij iedere training gaan wij uit van ongeveer 12 deelnemers.

Doelgroep

Brandweer

Doelstelling

Door de training te volgen leert u vroegtijdig signaleren en een juiste procedure aan, om te handelen bij een hennepplantage of een mogelijke hennepplantage.

Resultaat

U leert bij ons te schakelen tussen de verschillende protocollen die er gelden. Deze training vergroot uw veiligheid.

Tijdsduur

De training bestaat uit twee delen. De eerste training is een theorie avond, ochtend of middag (ongeveer 2,5 uur).

De tweede training is een aantal weken later de praktijk inzet (ongeveer 2,5 uur).

Kosten

Vraag een vrijblijvend offerte bij ons aan via  Contact

De training

Dagdeel 1: theorie

In deze theorieles, van ongeveer twee en half uur, worden de volgende zaken behandeld; verschillende soorten kwekerijen en locaties. De kleine werkruimte in een kwekerij en de verborgen ruimten. Het gevaar van de illegale elektra aansluiting en brandgevaar. Praktijkvoorbeelden van boobytraps en andere gevaren zoals gassen, zuren en bacteriën. Door het zien wat er op de markt is, zal men sneller signaleren dat men met mogelijke hennepkwekerij te maken heeft.

Er bestaat nu ook de mogelijkheid om u te bekwamen middels onze e-learning.

Theorie via E-learning

In de e-learning krijgt elke cursist de kans om zich op zijn eigen tijd en tempo te bekwamen voor de praktijk training. Het doel is om iedereen op een gelijk niveau te brengen voor de praktijktraining. De e-learning bestaat uit drie onderdelen:

  • De e-learning
  • Toets
  • Overview en aansluiting van de praktijktraining.

In de e-learning leert de cursist in vier blokken van ongeveer 10 minuten de belangrijkste zaken voor de praktijktraining.

  • Aard en omvang
  • Basis benodigdheden voor een kwekerij
  • Illegale stroom aansluitingen
  • Gevaren in en door kweekruimte

De toets, duurt ongeveer 10 minuten. Door het behalen van de toets staat iedere cursist op een gelijk niveau om de praktijktraining te kunnen volgen. Indien de cursist zakt voor de toets kan hij zien waar meer aandacht voor nodig is. De toetsen kunnen meerdere keren gemaakt worden zodat iedereen zich kan bekwamen voor de praktijk training.

Na de praktijk training, kan de cursist twee nieuwe blokken openen. Namelijk;

  • Herkennen van buitenaf
  • Boobytraps

De cursisten kunnen deze e-learning onbeperkt tot een half jaar na de praktijk training openen. Hieronder is een screenshot van een blok dat gaat over de gevaren van de hennepkwekerij.

De e-learning wordt ongeveer twee maanden voor de praktijktraining opengesteld.
De deelnemers kunnen ook direct de toets maken om zo te bepalen of er en waar er nog extra kennis nodig is voor de praktijk training.

Dagdeel 2: realistisch oefenen in de hennepplantage

Tijdens deze opleiding wordt een brandmelding uitgegeven welke een hennepplantage blijkt te zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gesimuleerde hennepplantage, die in twee op elkaar gestapelde zeecontainers is gebouwd. Tijdens de training kunnen veel verschillende scenario’s worden getraind. Elke actie van een ploeg krijgt een realistische reactie aangestuurd door de instructeur.Tijdens de training zal de instructeur alles van buitenaf aansturen en is mee te kijken. Hierdoor zal in de nabespreking de inzet goed besproken kunnen worden over de goede en verbeterpunten.

Tweede inzet realistisch oefenen hennepplantage

De tweede inzet wordt er getraind op een ander pand waar een wateroverlast zorgt voor gevaren. Deze mooie enscenering is mobiel en door ons op locatie op te bouwen voor de training. Door de illegale stroomaansluiting wordt het extreem belangrijk niet te snel te willen. Deze training maakt duidelijk waarom door verkennen, nadat je weet dat er zich waarschijnlijk een hennepplantage zit, gevaarlijk is. Op het oefenmoment kunnen dus twee oefeningen (2TS-en) gelijktijdig worden gedraaid.

Trainingsoverzicht brandweer